diumenge, 4 de maig del 2008

En defensa de les bones pràctiques del periodisme

Algo se mueve entre las candilejas de quienes fabrican la información...
Nota pública subscrita pels directors dels diaris estatals, el degà del Col.legi de Periodistes de Catalunya i el president de l’APM.
L'exercici del periodisme passa per creixents dificultats que deterioren la qualitat de la democràcia i perjudiquen als ciutadans, que no reben una informació satisfactòria i suficient. Entre aquestes dificultats i males pràctiques figura la provocada per personatges públics, de la política i d'altres àmbits, que eviten sotmetre's al procediment clàssic de conferències de premsa, amb torn de preguntes i repreguntes dels periodistes que representen mitjans informatius acreditats, i recorren a les anomenades “declaracions institucionals” sense més explicacions públiques addicionals.
Considerem que aquestes “declaracions sense preguntes” no mereixen la compareixença de periodistes, sobra amb la distribució de les mateixes, en els suports possibles, perquè els mitjans valorin el tractament informatiu que els sembli adequat.
La recent campanya electoral va posar de manifest aquesta i altres deficiències. Els principals candidats van defugir les conferències de premsa, i van optar per prefabricar titulars i informació, especialment per als mitjans audiovisuals.
Signen:
José Antich, director de La Vanguardia; Ángel Expósito, director d'ABC; Javier Moreno, director d'El País; Rafael Nadal, director d'El Periódico de Catalunya; Pedro J. Ramírez, director d'El Mundo; Francisco Marhuenda, director de La Razón; Arsenio Escolar, director de 20 Minutos; Ana I. Pereda, directora de Què; Albert Montagut, director d’ADN; Ignacio Escolar, director de Público; Josep Carles Rius, degà del Col.legi de Periodistes de Catalunya; Fernando González Urbaneja, president de l’APM i de la FAPE.

Amnistia Internacional

Una entrevista sobre la Feria de Abril de Barcelona